“Dit artikel is een weerslag van het bestuderen van Friedrich-Wilhelm Marquardt , in het bijzonder van zijn dogmatiek . Het kan worden gelezen als een hartelijke maar serieuze uitdaging aan conceptuele denkers die overtuigd zijn van de correctheid van hun wetenschappelijke methodes en aan gelovigen die overtuigd zijn van de waarheid van hun ‘leer’, welke dat ook zij. Daarnaast is het echter ook bedoeld als een uitdaging voor die mensen die alle spreken over ‘God’ achterhaald vinden en liefst over Hem zwijgen. Juist zij lijken trouwens in eerste instantie Marquardt aan hun zijde te vinden. Om maar met de deur in huis te vallen: één van de vele goede redenen die hij noemt om in de huidige tijd maar over ‘God’ te zwijgen, is dat wij leven na Auschwitz. Tegelijk komt hij, juist omwille van Auschwitz, tot een andere conclusie:
Von Gott zu schweigen wäre wegen der Nacht von Auschwitz, die nach wie vor über allem Leben liegt – gerade auch dem geistig-seelischen, das eben nicht über das geschichtliche Elend erhaben geblieben ist, vielmehr es mit verursacht hat.
Zu schweigen wäre von Gott, weil man nicht von ihm reden kann.
Wir reden dennoch von ihm, weil uns das Wort jüdischer Verzweiflung einleuchtet, daß wir nicht Hitler noch nachträglich Recht geben sollte, indem wir von Gott schweigen. Das wollte Hitler ja mit der Ausrottung der Juden.”